Thorup-Klim Skole

It- og Medieplan for 0. - 3. klasse

It- og Medieplan for 4. - 6. klasse

Forord

It- og medieplanen for Fjerritslev Kommune tager udgangspunkt i UVM's Junior PC-kørekort, som er opdelt i 5 hoveområder.

Produktion

Computere og netværk

Ovenstående 5 hovedområder er desuden inddelt i 3 trin.

Trin 1 er på et niveau, som er passende for bhkl – 3. klasse.

Trin 2 passer til 4. - 6. klasse og trin 3 passer til 7. - 10. klasse.

It- og Medieplan for 0. - 3. klasse

Hovedområde 1:

beskriver de kompetencer, eleven skal udvikle for at benytte hjemmets, skolens og eller virksomhedens computere og lokalnet. Eleven skal ud over at kunne bruge udstyret, kende begreber og retningslinier i forbindelse med it og medier og skal kunne tage stilling til spørgsmål om arbejdsmiljø, sikkerhed, virus og hacking. handler om den elektroniske udveksling af information som e-mail, i konferencer og som webkommunikation. Eleven skal selv og sammen med andre kunne betjene, udnytte og udvikle sig i de netbaserede fællesskaber, som er en del af samfunds., fritids- og arbejdslivet. Kommunikationsmulighederne giver adgang til en større verden, ikke mindst uden for vores egne grænser. Ud over at kunne betjene værktøjerne skal eleven være bevidst om regler og normer for accepteret adfærd på nettet og være i stand til at sige fra, før kommunikationen løber af sporet. og analyse handler om de traditionelle it-værktøjsprogrammer og de it-baserede medieværktøjer. Eleven skal kende og kunne bruge produktionsmetoder og virkemidler i et moderne mediesamfund. Ved selv at arbejde med produktion opnår eleven indsigt i mediernes begreber og virkemidler, og skal kunne analysere og tage stilling til de medier, som leverer en meget stor del af den information, der udsendes i en stadig stigende strøm. er koncentreret om de informationer, der kan findes på internettet og tilhørende databaser. Eleven skal kunne bruge de værktøjer og tjenester, der bruges til at finde, hente og sortere informationer på nettet og skal kunne analysere afsenderens hensigt og mål med at gøre informationen tilgængelig på nettet og skal forholde sig til validitet og kvalitet, inden den bruges., hvor hovedvægten er lagt på elevens evne til at bruge it- og medier som en støtte og inspiration til at lære og udvikle sig - ikke alene i skolen, men også i uformelle situationer skal eleven forholde sig til de muligheder, der ligger i netbaserede grupper og fællesskaber. Han/hun skal sammen med andre kunne udnytte de muligheder, der er for at lære i de netbaserede miljøer.

It- og mediestøttede læreprocesser

Det forventes, at eleven kan bruge:

It- og medieværkstøjer i et procesorienteret arbejdsforløb

IT-program/udstyr

Skrive en tekst i et tekstprogram, som printes ud og rettes af lærer. Herefter tilretter eleven teksten i den gemte fil og arbejder videre med teksten – som efterfølgende rettes osv.

F.eks. StarOffice Writer

Kan bruge en logbog (dagbog) på en computer

I forbindelse med et projekt om eventyr skriver eleven først, hvad han/hun ønsker at arbejde med.

Herefter foretager eleven løbende en vurdering af processen/produktet. Vurderingen er fremadrettet så eleven også skriver, hvad han vil arbejde videre med.

F.eks. En logbog skrevet i StarOffice og en portfolio-mappe begge dele oprettet på Skole/Hjem Portalen

Kan anvende regnear

k

IT-program/udstyr

Eleven stiller et regneark op over udgifterne til en klassefest

StarOffice

Kan bruge enkle computerprogrammer til spil og simulationer

IT-program/udstyr

Eleven træner med addition og subtraktion ved brug af regneprogrammerne :

F.eks. Tik-tak1-3 o.l.

Kan hente, gemme og kommunikere på et netværk ( internettet og skolens interne netværk, webmail eller SkoleKom)

IT-program/udstyr

Via internettet (f.eks.danskedyr.dk) henter eleven data om kæledyr, som eleven gemmer i sin mappe. Resultaterne printes ud, sættes på en planche og hænges op i klassen.

Computer med netopkopling

Hovedområde 2:

Informationsindsamling

Det forventes, at eleven kan bruge/benytte sig af følgende funktioner vedrørende Internettet:

Søgetjenester

It-program/udstyr

Eleven skal finde billeder af kæledyr

Google eller Wikipedia, dr.dk/skole

Find oplysninger om lande

Søg oplysninger om dyr i dr.dk/skole (naturfag)

Internettet f.eks. Google eller

Wikipedia, dr.dk/skole

Det forventes, at eleven har kendskab til

Opbygningen af en hjemmeside

It-program/udstyr

Eleven forevises skolens hjemmeside med overskrift og links.

f.eks. Google

Uønsket information ved en søgning

It-program/udstyr

Eleven forevises resultatet af søgningen: eventyr, som er et meget bredt begreb og derfor giver alt for mange svar.